Ono što čini ključnu razlikuju ragbija i američki nogomet je u jednom članku pravila – dodavanje lopte prema naprijed. U ragbiju je to zabranjeno, a prvo dopušteno (u skladu s pravilima) dodavanje prema naprijed u američkom nogometu izvedeno je 5. rujna 1906. godine.

U jednoj sezoni 18 poginulih

Tijekom natjecateljske sezone 1905. godine na, još uvijek, ragbi terenima diljem SAD-a poginulo je čak 18 igrača, a 159 ih je ozbiljno ozlijeđeno. Bila je to posljedica tadašnjeg načina igranja u kojem je velika važnost bila pridavana mišićnoj snazi i masi, pravilima dopuštenom vrlo grubom načinu igranja i nepostojanju zaštitne opreme. Danas, za američki nogomet prepoznatljiva, kaciga i masivna zaštitna oprema uvedeni su u igru puno godina kasnije. Te strašne brojke rezultirale su snažnim i masovnim zahtjevima za ukidanjem odnosno zabranom ragbija kao sporta u SAD-u. Nekoliko najuglednijih američkih sveučilišnih ragbi ekipa čak je donijelo i odluku da prestaju s igranjem ragbija. Ragbiju je ozbiljno prijetilo gašenje i prestanak igranja tog sporta u SAD-u.

Predsjednik države spasio sport

Međutim, u raspravu o budućnosti ragbija u SAD-u izravno se uključio i tadašnji američki predsjednik Theodore Roosevelt. On je tijekom svog studiranja igrao i zavolio tu igru. Krajem 1905. godine sazvao je dva sastanka u Bijeloj kući na temu ragbija i promjene pravila. Početkom 1906. godine kao posljedica predsjedničke inicijative došlo je do sastanka većeg broja predstavnika sveučilišnih ragbi ekipa iz SAD-a i kao rezultat tih sastanaka došlo je do brojnih izmjena pravila. Jedno od novih pravila bila je i mogućnost dodavanja lopte prema naprijed. Naglasak u igri s grubosti i snage prelazi na brzinu, vještinu i taktiku. Stvoren je novi sport – američki ragbi koji Amerikanci nazivaju football. Na fotografiji iz 1906. godine nalazi se Bredley Robinson, igrač koji je prvi bacio loptu prema naprijed u američkom nogometu na službenoj utakmici. (Saint Louis University Libraries Digital Collections, http://cdm.slu.edu/cdm/singleitem/collection/photos/id/1553/rec/20).

Stvorena je i najuglednija sveučilišna sportska asocijacija

Posljedica tih sastanaka bio je i još jedan važan događaj u povijesti sporta, prije svega sveučilišnoga sporta u SAD-u. Predstavnici 62 sveučilišta koji su sudjelovali u sastancima vezanima uz promjenu pravila ragbija potpisala su deklaraciju o osnivanju Intercollegiate Athletic Association of the United States (IAAUS). Ta je organizacija 1910. godine promijenila naziv u danas puno prepoznatljiviji – National Collegiate Athletic Association (NCAA). NCAA je jedna od najpoznatijih, najuglednijih i najrazvijenijih sveučilišnih sportskih organizacija na svijetu.