Nije mogao niti hodati, a osvojio je 10 zlatnih olimpijskih medalja | Povijest sporta

 

Poput Forrest Gumpa

Sjećate li se filma Forrest Gump? Sjećate li se scene u kojoj mladog Forresta nekoliko dječaka zlostavlja i gađa ga kamenjem? Njegova mu prijateljica savjetuje „Run Forrest, run“! I u narednim scenama vidimo Forresta kako bježi od dječaka koji su ga zlostavljali i gađali kamenjem, pokušavajući nespretno i nezgrapno trčati s protezama na nogama, a kako trči proteze popuštaju, šarafi ispadaju i Forrest počinje potpuno slobodno i nesputano trčati…

 

 

Filmska priča

Tako nekako bi izgledala i filmska ekranizacija stvarnog života nevjerojatno inspirirajuće sportske priče američkog atletičara Raya Ewrya.

Raymond Clarence Ewry je rođen 14. listopada 1873. godine u gradu Lafayette, država Indiana, SAD. Obolio je od dječje paralize i jedno razdoblje života je proveo u invalidskim kolicima. Liječničke prognoze su bile – invalidnost do kraja života. Počeo je vježbati i trenirati. Neki kažu samoinicijativno, drugi na prijedlog jednog liječnika. Uglavnom, ideja je bila da bi mu redovita tjelovježba mogla pomoći u liječenju posljedica dječje paralize te da bi možda mogao jednog dana stati na vlastite noge i barem hodati.

 

Nije samo prohodao – proskakao je

Ray je izrastao u vrhunskoga sportaša. Postao je najbolji „skakač iz mjesta“ ikada u povijesti sporta i olimpizma. Poslije Michaela Phelpsa sportaš je s najviše osvojenih zlatnih olimpijskih medalja u povijesti olimpijskih igara. Na igrama 1900. u Parizu, 1904. u St. Louisu i 1908. u Londonu te na neslužbenim olimpijskim međuigrama 1906. godine u Ateni osvojio je ukupno 10 zlatnih olimpijskih medalja u tri discipline: skok u dalj s mjesta, skok u vis s mjesta i troskok iz mjesta. Ove discipline bile su slične današnjima s razlikom u tome da se sve činilo iz mjesta, odnosno bez zaleta. Na OI u Parizu 1900. godine pobijedio je u sve tri discipline skokova iz mjesta: skok u dalj, skok u vis i troskok iz mjesta. Trostruku pobjedu ponovio je i na OI u St. Louisu 1904. godine. Nakon tih Igara ukinuta je disciplina troskoka iz mjesta, tako da je Ewry na međuigrama u Ateni 1906. i na slijedećim OI u Londonu 1908. godine obranio naslove u preostale dvije discipline.

Ray Ewry

 
 
 
 
 

Zaboravljene discipline, zaboravljeni sportaš

Tri discipline u kojima je Ray Ewry nastupao i osvajao medalje danas više ne postoje u službenom programu atletskih natjecanja. Dojam je da se s napuštanjem te tri discipline zaboravilo i na najuspješnijeg natjecatelja u tim disciplinama. Da vas netko upita tko je najuspješniji ili najtrofejniji olimpijac svih vremena malo njih bi se sjetilo Raya. Upitate li poznavatelje i ljubitelje atletike koji je atletičar osvojio najviše olimpijskih zlata u atletici malo tko bi se sjetio Raya. Zato je tu povijestsporta.com kako bi vas podsjetila na zaboravljene ljude i zaboravljene priče…

 

Ako ikoga zanima

U vis iz mjesta je skakao 1,65m, u dalj 3,48m, a troskoku iz mjesta bi doskočio na 10,58m.