“Niste gledali Hitreca? Nemate vi pojma što je to nogomet.” | Povijest sporta

“Niste gledali Hitreca? E, onda vi nemate pojma što je to nogomet.”

Takvim i sličnim dosjetkama opisivali su jednog od najboljih hrvatskih nogometaša prije Drugoga svjetskoga rata. Što god pročitali o nogometu iz tog razdoblja epiteti na račun Ivana Ice Hitreca slijevali bi se u potocima: najveći, najbolji, meastralan, genijalan, briljantan napadač, tehničar najviše klase, visok, vitak, snažan, vrlo prodoran, sjajan dribler i odličan strijelac, brz, igrao je konstantno, ljubimac navijača…

Iako nije sačuvan niti jedan video zapis njegove igre čini se da zaista pripada u uzak krug najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, a po mnogima je nesumnjivo najbolji hrvatski nogometaš u razdoblju između dva svjetska rata.

Ivan Hitrec rođen je 13. travnja 1911. godine u Zagrebu. Bio je poznat po svom nadimku Ico.

Karijera

Ico Hitrec započeo je igrati nogomet u manjem zagrebačkom klubu HŠK Iliriji. Godine 1925., kao 14-godišnjak, prešao je u HAŠK koji je tada bio jedan od najuglednijih i najjačih hrvatskih nogometnih klubova. Njegovom dolasku u HAŠK navodno je kumovao njegov stariji brat Rudolf Hitrec koji je u to vrijeme bio istaknuti igrač najljućega gradskoga rivala HŠK Građanskog. Već sa 16 godina Ico je zaigrao u seniorskoj ekipi HAŠK-a. Za HAŠK je nastupao od 1927. do 1931. godine te od 1933. do 1940. godine. Nastupio je za HAŠK ukupno 600 puta i postigao 400 golova.

Potpuno neuobičajeno za to vrijeme Ico Hitrec kao jedan od naših prvih nogometaša koji je igrao za strani klub 1931. godine prelazi u Švicarsku i počinje nastupati za Grasshopper Club Zürich. S Grasshopper je 1932. osvojio švicarski nogometni kup. Tada ga je i Kicker, najprestižniji sportski časopis tog vremena, uvrstio u najboljih 11 igrača Europe. Nažalost, teška ozljeda na utakmici protiv Lausanne 1932. godine okončala je Hitrecovu međunarodnu karijeru. Nakon oporavka kratko je nastupao za zagrebački nogometni klub Šparta, a nakon toga je sve do kraja karijere nastupao za HAŠK. Sa HAŠK-om je osvojio prvenstvo Kraljevine Jugoslavije 1937./1938. godine.

Nastupi za reprezentaciju

Odigrao je 5 utakmica za reprezentaciju Zagreba i jednu za B reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije (1936. godine). Za A reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije (između 1929. i 1939. godine) odigrao je 14 utakmica i postigao 9 pogodaka. Ico Hitrec je jedan od sedmorice Hrvata nogometaša koji su bojkotirali nastup za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije na 1. Svjetskom nogometnom prvenstvu 1930. godine u Urugvaju zbog preseljenja NSJ iz Zagreba u Beograd. Hrvatski igrači nisu otišli, zajedno s tadašnjim izbornikom Antom Pandakovićem, a momčad je naposljetku bila sastavljena od igrača iz beogradskih klubova.

Osnivač Dinama

Za vrijeme Drugoga svjetskoga rata Hitrec je bio aktivan nogometni dužnosnik i tehnički referent (danas bi to odgovaralo dužnosti sportskog direktora) HAŠK-a. U vrijeme rata Hitrec se istaknuo pomažući nekolicini sugrađana koji su se našli na udaru ustaškog režima skrivajući ih u prostorijama HAŠK-a. Današnji GNK Dinamo osnovan je u lipnju 1945. godine kao Fiskulturno društvo komunalaca Dinamo, a nogometna sekcija je bila jedna od ukupno 17 sekcija tadašnjeg Fiskulturnog društva komunalaca Dinamo. U osnivanju tog društva sudjelovao je i Ico Hitrec. Iako se danas ne zna tko stoji iza imena Dinamo (više je različitih verzija) moguće je da je točna i jedna od verzija koja govori o tome da je imenu društva kumovao sam Hitrec. Fiskulturno društvo komunalaca Dinamo osnovano u prostorijama jednog od gradskih komunalnih poduzeća – Gradska električna centrala čiji je Hitrec bio zaposlenik. Hitrec je od lipnja do prosinca 1945. godine bio predstojnik nogometne sekcije u FDK Dinamo što bi praktično značilo da je bio prvi predsjednik GNK Dinama. Umro je iznenadna 11. listopada 1946. godine u 36. godini života.

Hitrec-Kacijan

U čast Ice Hitreca i Ratka Kaciana, dvojice prerano preminulih legendarnih zagrebačkih nogometaša, škola nogometa GNK Dinama nosi naziv Hitrec-Kacian, a isti naziv ima i pomoćno igralište na Maksimiru – igralište Hitrec Kacian.

Nogometaš Ivan Ico Hitrec – Tv kalendar 11.listopad: