Osvojila je 18 olimpijskih medalja | Povijest sporta

Olimpijske medalje

Larisa Latinina je s 18 osvojenih olimpijskih medalja držala titulu olimpijke ili olimpijca s najviše osvojenih olimpijskih medalja punih 48 godina. Nakon OI u Londonu 2012. godine olimpijac s najviše osvojenih olimpijskih medalja postao je američki plivač Michael Phelps s ukupno 22 osvojene olimpijske medalje. Larisa Latinina je bila u gledalištu kad je Phelps osvajao svoje medalje u Londonu i prestigao je u ukupnom poretku najtrofejnijih olimpijaca. Čak je i tražila od Međunarodnog olimpijskog odbora da joj ukaže čast i dopusti da upravo ona dodijeli Phelpsu olimpijsku medalju s kojom ju je pretekao u ukupnom vodstvu.

Danas je žena s daleko najviše osvojenih olimpijskih medalja u povijesti olimpijskih igara ispred njemačke kanuistice Brigit Fischer koja je od OI 1980. do 2004. osvojila ukupno 12 olimpijskih medalja.

 

 Zlatna medaljaSrebrna medaljaBrončana medaljaUkupno
95418
OI Melbourne, 1956.4116
OI Rim, 1960.3216
OI Tokyo, 1964.2226

Počela je s baletom

Larisa Latinina rođena je 24. prosinca 1934. godine u ukrajinskom gradu Hersonu. Rođena je kao Larisa Dirij (Latinina postaje udajom 1955.) i prvo se počela baviti baletom. Kada se s krajem II. Svjetskoga rata njen učitelj baleta i koreograf odselio, a baletna škola koju je pohađala zatvorila 11-godišnja djevojčica je tražila nove izazove. Okrenula se gimnastici. Bilo je vrijeme kada se, za razliku od današnje gimnastike, s treninzima gimnastike počinjalo u tinejdžerskim godinama, a natjecalo se sve do kasnih 20-ih godina života. Sa završetkom srednje škole 1953. godine preselila se u Kijev i nastavila školovanje na Kijevskom politehničkom institutu (danas vodećem ukrajinskom tehničkom sveučilištu). Nastavila je i s treniranjem gimnastike u Dobrovoljnom sportskom društvu SSSR (Dobrobolvolnye Sportivye Obshestva SSSR (DSO SSSR)) koji je uz društva Dinamo i CSKA bio vodeće sportsko društvo u tadašnjem SSSR, a okupljao je dominantno učenike i studente.

 

Sportska karijera

Prvi izlazak na međunarodnu sportsku scenu obilježen je njezinim prvim međunarodnim uspjehom. Godine 1954. na Svjetskom gimnastičkom prvenstvu u Rimu sudjelovala je u sovjetskom osvajanju zlata u ekipnom višeboju. To je bio početak njezinog 12-godišnjeg briljantnog niza sportskih uspjeha koji je okončan nakon Svjetskog gimnastičkog prvenstva 1966. godine u Dortmund na kojem je osvojila srebrnu medalji medalju i formalno zaključila svoju gimnastičku karijeru. U karijeri je osvojila ukupno 46 medalja na olimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima od čega čak 25 zlatnih medalja. Na četiri Svjetska prvenstva (1954., 1958., 1962. i 1966.) Latinina je osvojila 9 zlatnih, 4 srebrne i 1 brončanu medalju, dok je na tri Europska prvenstva (1957., 1961. i 1965.) osvojila 7 zlatnih, 6 srebrnih i 1 brončanu medalju.

Trener joj je bio Aleksandr Myšakov, koji je bio i trener još jednog slavnog sovjetskog gimnastičara, olimpijskog pobjednika, Borisa Šaklina.

Zanimljivosti

Na Svjetskom gimnastičkom prvenstvu u Moskvi 1958. godine osvaja 5 od ukupno mogućih 6 zlatnih medalja (zlato u ekipnom, višeboju, preskoku, dvovisinskim i gredi, te srebro na parteru), a u tom je trenutku bila u 4. mjesecu trudnoće koju je uspješno skrivala od svih uključujući i svog trenera. Samo sedam mjeseci nakon poroda nastupila je na nacionalnom gimnastičkom prvenstvu. Udavala se tri puta i ima dvoje djece.

Nakon završetka natjecateljske karijere bila je trenerica sovjetske nacionalne gimnastičke reprezentacije od 1966. do 1977., a njezine gimnastičarke osvojile su ekipna zlata na OI 1968., 1972. i 1976. godine. Na OI u Moskvi 1980. bila je voditeljica gimnastičkih natjecanja.

Danas živi u Rusiji u gradu Semenovskoje.